Cercetătorii guvernamentali au descoperit ponoarele în timpul unei cercetări de patru luni din Munţii Qinling-Bashan, care sunt localizaţi în zona Hanzhong, din nord-vestul provinciei chineze Shaanxi. Cele 49 de ponoare sunt grupate pe o suprafaţă de 5.956 de kilometri pătraţi. Cel mai mare ponor are diametrul de 519 metri şi o adâncime de 320 de metri.
În zonă, experţii au descoperit şi anumite specii rare de plante şi animale, precum veveriţa zburătoare.
Echipa afirmă că găurile s-ar fi format de-a lungul a sute de mii de ani în timp ce apa subterană a dizolvat rocile din carbon, precum calcarul. Exploratorul francez Jean Poutasi a inspectat una dintre cele mai noi găuri descoperite şi a numit-o ,,una dintre cele mai frumoase ponoare din lume” .
Oficilităţile locale speră să strânească interesul publicului asupra ponoarelor, precum şi asupra priveliştii impresionante din zonă ca ar putea atrage turiştii în regiune. De asemenea, aceştia lucrează la obţinerea protecţiei pentru zona unde se găsesc craterele.
Sursa: CCTV
Expertul în ponoare Randall Orndorff, din cadrul U.S. Geological Survey, a declarat că ponoarele sunt orice formă de relief care s-a prăbuşit sub forma unui bol. Ponoarele se pot forma treptat sau dintr-o dată, dar o adevărată gaură se formează din interior spre exterior. Activitatea oamenilor din construcţii poate provoca apariţia ponoarelor artificiale.
Sursa: National Geographic
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: